Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Χριστός Ανέστη!

Ανάσταση στη Μονή Καρακαλά (λεπτομέρεια) – Ντιάνα Αντωνακάτου

«Καθαρότατον ἥλιο ἐπρομηνοῦσε
τῆς αὐγῆς τὸ δροσάτο ὕστερο ἀστέρι, 
σύγνεφο, καταχνιά, δὲν ἀπερνοῦσε 
τ' οὐρανοῦ σὲ κανένα ἀπὸ τὰ μέρη
καὶ ἀπὸ κεῖ κινημένο αργοφυσοῦσε 
τόσο γλυκὸ στὸ πρόσωπο τ' ἀέρι, 
ποὺ λὲς καὶ λέει μὲς στῆς καρδιᾶς τὰ φύλλα 
«
Γλυκειὰ ζωὴ κι θάνατος μαυρίλα».
Άνοιξη και Πασχαλιά!
Άνοιξη στη φύση γύρω μας Ανάσταση στις καρδιές μας.
Λαμπρά όλα για τη λαμπρή μέρα!
Χριστός Ανέστη και ο άδης επικράνθη!
Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού…
Μόνο οι καρδιές που τον δέχονται ακολουθούν. Όχι με το ζόρι. Όστις θέλει. Ελεύθερα. Όπως ελεύθερη είναι γύρω η πλάση ελεύθερος κι ο άνθρωπος.
Συναισθήματα άγνωστα στον υπόλοιπο κόσμο μας πλημυρίζουν.
Χαρμολύπη! Μοναδική λέξη συναισθημάτων  της Ελληνικής Ορθοδοξίας. Τη λύπη ακολουθεί η χαρά, τη σταύρωση η ανάσταση.
Ο  Χριστός είναι η ενσάρκωση του πόνου που οδήγησε στον θρίαμβο. Η διαλεκτική ζωής και θανάτου. Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση. Χωρίς σταύρωση δεν έρχεται Ανάσταση. Ολόκληρη η φύση αλλάζει, μεταμορφώνεται.
Υπάρχει Ελπίδα! Μπορεί να ζούμε σε εποχές  δύσκολες και απάνθρωπες, όμως αν το γεγονός της Αναστάσεως το βιώσουμε ως πνευματικό γεγονός, τότε τίποτε δεν χάθηκε. Με το πνεύμα ελεύθερο μπορούμε να περάσουμε από το σκοτάδι στο φως. Για έργα ειρήνης και αγάπης.
Για μας τους Έλληνες, η βαθύτερη έννοια της γιορτής της Αναστάσεως συνδέθηκε άρρηκτα με την ανάσταση του Γένους από τον μακραίωνο σκληρό αγώνα, προσθέτοντας στο Χριστός Ανέστη «Και η Ελλάς Ανέστη».
Γονατίζουμε , μόνο για να βάλουμε  δύναμη και να σηκωθούμε.

Ποτέ δεν είναι αργά! Εί τις εις μόνην έφθασε την ενδεκάτην, μη φοβηθή την βραδύτητα˙ φιλότιμος γάρ ων ο Δεσπότης, δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον˙ αναπαύει τον της ενδεκάτης, ως τον εργασάμενον από της πρώτης˙ και τον ύστερον ελεεί και τον πρώτον θεραπεύει˙ κακείνω δίδωσι και τούτω χαρίζεται˙ και τα έργα δέχεται και την γνώμην ασπάζεται˙ και την πράξιν τιμά και την πρόθεσιν επαινεί. Ουκούν εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου υμών˙ και πρώτοι και δεύτεροι τον μισθόν απολαύετε. Πλούσιοι και πένητες μετ’ αλλήλων χορεύσατε˙ εγκρατείς και ράθυμοι την ημέραν τιμήσατε˙ νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον. Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες. Ο μόσχος πολύς, μηδείς εξέλθη πεινών. Πάντες απολαύσατε του συμποσίου της πίστεως˙ πάντες απολαύσατε του πλούτου της χρηστότητος. Μηδείς θρηνείτω πενίαν˙ εφάνη γάρ η κοινή Βασιλεία. Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα˙ συγνώμη γάρ εκ του τάφου ανέτειλε. Μηδείς φοβείσθω θάνατον˙ ηλευθέρωσε γάρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος.

Στο χέρι μας είναι να  δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική, φέρνοντας  πιο κοντά μας  το μήνυμα της Αναστάσεως.

 Χριστός Ανέστη σ’όλους και μακάρι να έρθει η στιγμή να πούμε όπως άλλοτε και «Ελλάς Ανέστη»!


Δαναός

Δεν υπάρχουν σχόλια: