Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερώνει τους Προκαθημένους για την κλοπή των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας (VIDEO)

του Νίκου Παπαχρήστου

Επιστολές προς όλους τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών προκειμένου να ενημερωθούν και επισήμως για την κλοπή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας από την φερώνυμη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης αποφάσισε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου κατά την πρόσφατη συνεδρία της. Στόχος της Πατριαρχικής Συνόδου, στην οποία αυτή την περίοδο συμμετέχει και ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος – ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής, είναι να λάβουν γνώση οι κατά τόπους Εκκλησίες έτσι ώστε να ενεργήσουν καταλλήλως σε περίπτωση που είτε περιέλθει στην αντίληψή τους κάτι σχετικό με την κλοπή των ιερών λειψάνων είτε κάποιος επιχειρήσει να θέσει στη διάθεση μιας Ιεράς Μονής, Ενορίας, Επισκοπής ή Μητρόπολης το σύνολο ή τμήματα αυτών. Για τον λόγο αυτό η επιστολή – που θα σταλεί και στις διπλωματικές Αρχές χωρών στις οποίες ενυπάρχουν και σχισματικές εκκλησιαστικές οντότητες και κληρικοί - θα συνοδεύεται από φωτογραφικό και άλλο συναφές πληροφοριακό υλικό.

«Προσευχόμαστε καθημερινά να βρεθούν τα ιερά λείψανα της Αγίας μας που ευλαβούνται όλοι οι πιστοί. Πρόκειται για μια τραγωδία. Κηρύξαμε τη Μονή μας σε βαθύ πένθος. Απευθύνω έκκληση σε εκείνους που έκαναν αυτή την αποτρόπαια πράξη ιεροσυλίας να επιστρέψουν τα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας εδώ, στο μοναστήρι της, όπου ανήκουν», δήλωσε στο Amen.gr ο Μητροπολίτης Απόστολος.

Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον Μητροπολίτη Μιλήτου για τη μεγάλη δοκιμασία που διέρχεται το ιστορικό Μοναστήρι, η οποία αποτελεί μια τραγωδία αν αναλογιστεί κανείς ότι τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας φυλάσσονταν στη Μονή από τον 9ο αιώνα και διασώθηκαν μέχρι σήμερα από πολλές επιδρομές και ποικίλες καταστροφές.

Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος είναι συντετριμμένος. Η φωνή του μαρτυρά τον ψυχικό πόνο του και την αγωνία του. Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε τον λογισμό του πως οι ληστές δεν είχαν στόχο την αφαίρεση κάποιου χρηματικού ποσού ή των παλαιών αργυρών λειψανοθηκών.

«Αφαίρεσαν τις λειψανοθήκες που περιλάμβαναν τα λείψανα της Αγίας ή αποτμήματα αυτών. Άφησαν ανέγγιχτα άλλα ιερά λείψανα. Αυτό μας δημιουργεί την υποψία ότι ο στόχος τους ήταν τα λείψανα της Αγίας Αναστασίας και μόνο. Για να τα κάνουν τι; Για να τα δώσουν σε ποιον; Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι από ποιον στέρησαν την ευλογία της προσκύνησής τους. Από τον πιστό λαό που όλες αυτές τις ημέρες θρηνεί και προσεύχεται μαζί μας για την ανεύρεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας μας», επισήμανε ο κ.Απόστολος.

Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος μίλησε για την κλοπή των Ιερών Λειψάνων και στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε εκφράζοντας την συντριβή, το πόνο και την αγωνία του .


πηγή:amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: