Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Χαλκιδική και ανασφάλιστη εργασία..



 Από τις παραλίες της Χαλκιδικής ξεκίνησε η φετινή εκστρατεία του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης - “μαύρης” - εργασίας στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων επιβεβαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φέρνουν την Ελλάδα δεύτερη στους 27 σε ποσοστά αδήλωτης εργασίας.

                                                                                                                      
                                                                                                                            του Θεόφιλου Σιχλετίδη
   
   Από τους στοχευόμενους ελέγχους, που πραγματοποίησε το μεικτό κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, φαίνεται πως στη Χαλκιδική σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους είναι αδήλωτος, δηλαδή εργάζεται ανασφάλιστος και με μισθό που -κατά κανόνα- είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τον κλάδο του τουρισμού. Η Χαλκιδική βρέθηκε στις προτεραιότητες της επιχείρησης, με την κωδική ονομασία “Άρτεμις”, του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι εντατικοί έλεγχοι, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά πέρσι, την ανέδειξαν ως μία περιοχή όπου “ανθεί” ιδιαίτερα το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. Το ύψος των προστίμων, που επέβαλαν τον Ιούνιο οι ειδικοί ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας, έφτασε τις 240.000 ευρώ αποδεικνύοντας ότι η Χαλκιδική κρατά και φέτος τα σκήπτρα στην αδήλωτη εργασία. 

   Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Άγγελος Πράτσας, οι φετινοί έλεγχοι έδειξαν έναν έντονο δυϊσμό στην τοπική αγορά εργασίας. Στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες η κατάσταση, σε σχέση με πέρσι, δείχνει σημάδια βελτίωσης. Σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία, περίπου 40, όπου έγιναν έλεγχοι, η κοινή υπουργική απόφαση για την απασχόληση αλλοδαπών μαθητευόμενων εργαζομένων τηρείται. “Στα ξενοδοχεία φαίνεται πως μπαίνει μία τάξη, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αδήλωτη εργασία. Είναι πιθανό να υπάρχουν ξενοδοχεία που απασχολούν αλλοδαπούς αδήλωτους εργαζόμενους, αλλά κατά τη διάρκεια των ελέγχων να τους είχαν κρύψει” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΚΧ. Παρόλη τη βελτίωση, αλλά και την αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος στη Χαλκιδική, από τους έλεγχους προέκυψε πως σε έναν αριθμό ξενοδοχείων υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, δύο ακόμα και τριών μηνών, στην καταβολή των μισθών, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οφείλονται υπόλοιπα μισθών και επιδομάτων ακόμα και από την περσινή σεζόν. Σε αντίθεση με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες, το μεικτό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ εντόπισε τεράστια προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις εστίασης και στα καφέ μπαρ σε όλο το νομό. Σε δεκάδες περιπτώσεις σε επιχειρήσεις με δύο ή και τρεις εργαζόμενους, οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας δεν βρήκαν ούτε έναν δηλωμένο… “Οι μικροί επιχειρηματίες, κατά κανόνα, λειτουργούν ασύδοτα και παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική νομοθεσία. Απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους με μισθούς μεταξύ των 450 και των 500 ευρώ για οκτάωρη εργασία” υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΧ. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, από την τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ, σε επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκαν προβλήματα, ώστε να διαπιστωθεί αν συμμορφώθηκαν και τηρούν την εργατική νομοθεσία, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης “Άρτεμις” είναι πολύ πιθανή μία νέα άνοδος στη Χαλκιδική του μεικτού κλιμακίου του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ, που αυτές τις μέρες επιχειρεί σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση.

   Μετά τη Βουλγαρία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Εργασίας “πρωταθλητής” στην αδήλωτη εργασία είναι ο κλάδος των διανομών κατ’ οίκον (κούριερ - διανομείς φαγητού) όπου έξι στους δέκα δουλεύουν ανασφάλιστοι. Στον κλάδο της νυχτερινής διασκέδασης το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας φτάνει το 55%. Στον κλάδο των καφέ-μπαρ ένας στους δύο δουλεύει ανασφάλιστος, ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας στους κλάδους της καθαριότητας και της εστίασης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι αδήλωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 500.000, ενώ η πλευρά του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ τους υπολογίζει στο 1.100.000. Στους 27 η μόνη χώρα που παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, από την Ελλάδα, είναι η Βουλγαρία. Μεταξύ σοβαρού και αστείου βούλγαροι συνδικαλιστές λένε ότι αυτό συμβαίνει γιατί στη χώρα τους δραστηριοποιούνται πολλοί επιχειρηματίες από την Ελλάδα…            
 
  • Μέσα στον Ιούνιο το μεικτό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ έλεγξαν στη Χαλκιδική πάνω από 170 επιχειρήσεις. Το 50% του προσωπικού ήταν ανασφάλιστο και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έφτασαν τις 240.000 ευρώ. Το 2010, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ 4.463 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.450.000 ευρώ.     

πηγή:Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: