Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το Άγιο Όρος και πάλι στο Παρίσι

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ FRED BOISSONNAS
ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
ΣΤΗΝ FONDATION HELLENIQUE
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (17.09 - 30.10.2011)
01.jpg

Έργα του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas (1858-1946) από τις δύο επισκέψεις του στο Άγιον Όρος το 1928 και το 1930 θα παρουσιαστούν στην Fondation Hellenique στις 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο συνεργασίας της Αγιορειτικής Εστίας με οργανώσεις και φορείς του εξωτερικού.
Στη διοργάνωση της Έκθεσης συμμετέχει και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του ελληνικού φωτογραφικού αρχείου του Fred Boissonnas (ΟΠΕΠ), τμήμα του οποίου είναι τα έργα για το Άγιον Όρος που έχουν παρουσιαστεί ήδη στη μεγάλη Έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας αλλά και στο εξωτερικό, στους χώρους των Ελληνικών Ιδρυμάτων Πολιτισμού.


     02.jpg
Η Έκθεση στο Παρίσι πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που οργανώνει η Fondation Hellenique και συνοδεύεται από ενημερωτικά έντυπα και μία έκθεση εκδόσεων σχετικά με το Άγιον Όρος.
Συμπίπτει δε με τη μεγάλη Έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία» που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Λούβρο και το πρόγραμμα που ετοιμάζει η Περιφέρεια για μία συνολική προβολή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στη Γαλλική πρωτεύουσα.
      03.jpg
Με την ευκαιρία της Έκθεσης Fred Boissonnas οι δύο φορείς, η Fondation Hellenique και η Αγιορειτική Εστία, συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους δεδομένου, του ενδιαφέροντος των Γάλλων για τη Μοναστική Πολιτεία, το οποίο και έγινε εντονότερο μετά την επιτυχία της Έκθεσης «LE MONT ATHOS ET L' EMPIRE BYZANTIN. Tresors de la Sainte Montagne» στο Petit Palais το 2009 με κειμήλια από τις Μονές του Αγίου Όρους.
                   04.jpg

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας Γιάννης Μπουτάρης στο σχετικό χαιρετισμό του τονίζει μεταξύ άλλων:
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, διότι η Αγιορειτική Εστία ξεκινά μια συνεργασία με τη Fondation Hellenique με αφορμή την εκδήλωση για τoν Ελβετό φωτογράφο FPRED BOISSONNAS και την Έκθεση φωτογραφιών του για το Άγιον Όρος, που επιμεληθήκαμε από κοινού με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Το Άγιον Όρος ασκεί επί αιώνες μια επιρροή, μυστικιστή και γοητευτική, ενώ ταυτόχρονα ακτινοβολεί ως μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πλούσιες παρακαταθήκες πνευματικού βίου, πολιτισμού, αρχιτεκτονικής και ιστορίας 10 και πλέον αιώνων.
..............
Ελπίζω ότι η Έκθεση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για μια μονιμότερη συνεργασία μεταξύ της Foundation Hellenic και της Αγιορειτικής Εστίας, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης, η οποία ετοιμάζεται να γιορτάσει το προσεχές έτος τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης της, αναδεικνύοντας τη λαμπρή ιστορία των 2.300 χρόνων μιας πόλης, με το σπουδαίο, πλούσιο, πολυπολιτισμικό της παρελθόν, τα διαχρονικά μνημεία της, την ιστορική παρουσία της ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, αλλά και τη σύγχρονη, ανοικτή, κοσμοπολίτικη και φιλόξενη Θεσσαλονίκη.



πηγή:Αγιορείτικες Μνήμες

Δεν υπάρχουν σχόλια: