Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Βάλτε τέλος στις καταλήψεις»

 
 
 
  Το κίνημα των αγανακτισμένων φοιτητών χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα μέσω του facebook για να εξαπλωθεί και να πετύχει τον στόχο του: ένωσε τις φωνές των φοιτητών απ' όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και έδειξε ότι υπάρχουν νέοι που λένε όχι στις καταλήψεις και ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Ο πρώτος τους στόχος επετεύχθη.
 
  Το επόμενο βήμα τους τώρα, λένε στα «ΝΕΑ», είναι αυτό να γίνει πράξη: να ανοίξουν από αύριο οι πέντε μεγάλες σχολές και πανεπιστήμια της Αθήνας: Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πολυτεχνείο, Οικονομικό, Νομική). Αυτός ήταν και ο λόγος που ομάδες φοιτητών συναντήθηκαν προχθές σε ένα καφέ στο Κέντρο της Αθήνας - όχι ηλεκτρονικά αυτή τη φορά αλλά διά ζώσης. Ηθελαν να συντονίσουν και να οργανώσουν τις δράσεις του για να ανοίξουν οι σχολές τους.
 
  Σ' ένα τραπεζάκι βρίσκονται φοιτητές από τη Νομική. Συζητούν για το κείμενο που θα κατεβάσουν στην επόμενη γενική συνέλευση υποστηρίζοντας τις θέσεις τους για τα ανοιχτά πανεπιστήμια. Δίπλα τους φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Προβληματίζονται αρκετά για το πώς θα ξεπεράσουν το κλίμα τρομοκρατίας - ακόμα και τις απειλές που δέχονται όπως καταγγέλλουν - από μερίδα συμφοιτητών που υποστηρίζουν τις καταλήψεις. Παραδίπλα φοιτητές από τη Φιλοσοφική της Αθήνα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά ανταλλάσσουν απόψεις.
 
  Ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιχάλης Κόκκινος, από τους φοιτητές που έχουν οργανώσει το γκρουπ «Αγανακτισμένοι Φοιτητές. Οχι στις καταλήψεις» εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συνέχεια και το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Και πώς να μην είναι όταν το γκρουπ στήθηκε την προπερασμένη Παρασκευή και σήμερα αριθμεί 2.948 υποστηρικτές (likes). «Μέσα σε μία εβδομάδα φέραμε τούμπα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τις καταλήψεις» λέει. Και συνεχίζει: «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν μας απασχολεί η πολιτική του κάθε κόμματος απέναντι στον νόμο για τα ΑΕΙ. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι σπουδές μας. Την κίνησή μας υποστηρίζουν φοιτητές απ' όλα τα έτη. Πρωτοετείς που μετά από τόση ταλαιπωρία για να περάσουν στα πανεπιστήμια δεν μπορούν να εγγραφούν λόγω των καταλήψεων. Φοιτητές επί πτυχίω δεν μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτηση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Αλλοι θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να τα ξεκινήσουν».
 
  Παρούσα στη συνάντηση και η τριτοετής φοιτήτρια της Νομικής Αθήνας Θέτις Κουτεντάκη• απ' αυτήν και την συμφοιτήτριά της Κωνσταντίνα Καμπέρη ξεκίνησε το κίνημα των φοιτητών στο facebook που ζητούν ανοιχτά πανεπιστήμια. «Νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε αυτή την κίνηση επειδή βλέπαμε ότι οι σπουδές μας παρακωλύονται από τις καταλήψεις» λέει. Και συμπληρώνει: «Βλέπαμε ότι η πλειοψηφία δεν επιθυμούμε καταλήψεις αλλά έως τώρα είχε μάθει να μένει σιωπηρή. Βουβή. Ε, αυτή τη σιωπή θέλουμε να σπάσουμε».
 
  Ο Γιώργος Κορολής, τεταρτοετής στη Φιλοσοφική της Αθήνας, είναι ένας από τους φοιτητές που λένε όχι στις καταλήψεις. «Αρκετοί από εμάς που ζητάμε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια είναι διότι θα χαθεί η εξεταστική. Σίγουρα πολλοί μπορεί να διαφωνούν με τον νόμο, αλλά μπορούν να απέχουν από το μάθημα. Να κάνουν μια άλλη κινητοποίηση. Από πού και ώς πού πρέπει να κλείσουμε τα πανεπιστήμια;» αναφέρει. 
 
Πηγή: Τα Νέα

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε και 'γω επιθυμώ τις καταλήψεις σαν μέσο αντίδρασης προς όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.
Και δεν θεωρώ ότι οι καταλήψεις γίνονται μόνο για το νέο νομοσχέδιο, αλλά για μία μεγαλύτερη και γενικότερη δυσαρέσκεια που νιώθουμε όλοι μας, απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούνται μέρα με τη μέρα. Όμως δε γίνεται να σωπάσουμε και να μείνουμε βουβοί. Δε γίνεται να σου τοποθετούν το μέλλον σου σ'ένα ράφι γεμάτο από αμφιβολίες.
Πρέπει κάτι να κάνουμε.
Κι εμείς οι φοιτητές που βλέπουμε τη μόρφωση να παραγκωνίζεται συνεχώς (δε λέω παιδεία, γιατί δεν υφίσταται πλέον τέτοιος όρος), κι οι μαθητές που αντί να πάνε μπροστά (βλ. dvd αντί για βιβλία) κάνουν ένα βήμα πίσω, κι οι εργαζόμενοι που συνεχώς μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται τα έξοδα με ξέφρενους ρυθμούς, και γενικότερα όλοι μας, πρέπει να αντιδράσουμε.
Γιατί όπου και να κοιτάξεις γύρω σου -έτσι μάθαμε στο σχολείο δηλαδή- σε κάθε δράση υπάρχει κι η αντίδραση.
Και επανέρχομαι στο ότι ούτε 'γω προτιμώ τις καταλήψεις.
Αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να τους στείλεις μία επιστολή λέγοντάς τους "κύριοι, σας παρακαλώ μην κάνετε αυτά τα μέτρα για την παιδεία, μην κόβεται τους μισθούς και τις συντάξεις, μη, μη, μη..."
και αυτοί να σου απαντήσουν θετικά με ένα πλατύ χαμόγελο.
Επίσης, δεν υπάρχει άλλος ουσιαστικός και άμεσος τρόπος να αντιδράσεις.
Εκτός κι αν τα 2,3,ν μαθήματα που θα περάσουμε στην εξεταστική εφ'όσον γίνει είναι σημαντικότερα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει δουλειά (810.000 άνεργοι τον προηγούμενο μήνα), ότι ακόμα κι αν βρεις μία δουλειά δεν θα πληρώνεσαι ικανοποιητικά, ότι οδεύουμε σε μία κατάσταση που ουδέποτε βρεθήκαμε ξανά σαν χώρα.
Πάντως αν κάποιοι λένε μπρος γκρεμός(ανεργία,αυξήσεις,νομοσχέδια, κ.ά.) και πίσω ρέμα(καταλήψεις,παράταση σπουδών, έξοδα, κ.ά.) εγώ προτιμώ να μείνω στη θέση μου και να την αλλάξω...

Ανώνυμος είπε...

Απλώς να πούμε ότι η Θέτις Κουτεντάκη και η Κωνσταντίνα Καμπέρη δεν έχουν καμία σχέση με τους ανεξάρτητους φοιτητές του πλαισίου "ανοιχτή σχολή", ούτε πατάνε στις συνελεύσεις. Απλώς βγαίνουν στα κανάλια και λενε ότι τους εκπροσωπούν. Πρόκειται καθαρά για μια προσπάθεια της Ντόρας να βάλει τους δικούς της σε ένα κίνημα με το οποίο δεν έχει καμια σχέση. Άλλωστε αυτές οι δύο είναι γνωστές υποστηρίκτριες της Δημοκρατικής Συμμαχίας, γι αυτό και έφυγαν από τη ΔΑΠ. Η κίνηση "ανοιχτή σχόλή" μοίρασε στη Νομική διάψευση με την οποία λέει ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτές, στη γενική συνέλευση (στις 21/9). Προφανώς η όλη υπόθεση είναι μια προσπάθεια μιντιακής προβολής ορισμένων προσώπων που θέλουν να βγούν στο Συμβούλιο Διοίκησης και καπήλευσης ενός γνήσια ανεξάρτητου κινήματος, με τη βοήθεια του Σκάι και του Πορτοσάλτε.

Ανώνυμος είπε...

Nai re paidia autes oute kan patane stis syneleuseis tis nomikis!!