Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Προβληματισμοί περί εκκλησίας




Στις 23 Απριλίου έστειλα ως απάντηση σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο blog samatas_stin_ormylia το παρακάτω κείμενο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

   Κάποιος αναγνώστης διατύπωσε με υπερβολικό ομολογουμένως τρόπο, παράπονα για τον εφημέριο της ενορίας μας. Συγκεκριμένα αναφέρει πως την Μ. Πέμπτη εκδιώχθηκαν κακήν κακώς (sic!), δεν αναφέρει αν ασκήθηκε βία, όλοι οι πιστοί από τον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου. Ακόμη, μεταφέρει την απάντηση που δόθηκε από τον ιερέα προς του διωκόμενους πιστούς, πως δεν κάνουν τίποτα σημαντικό και ο μόνος υπεύθυνος για την εκκλησία είναι αυτός.


   Συμβαίνει συχνά, ο σημερινός άνθρωπος, να δέχεται ή να απορρίπτει αυτό που νομίζει πως είναι η εκκλησία, ενώ στην πραγματικότητα αγνοεί τι είναι η εκκλησία. Ο Αντισθένης, ο κυνικός φιλόσοφος έλεγε, "αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις", σπουδαίο και βαθυστόχαστο γνωμικό μα συνάμα εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, απαιτεί προσωπικό μόχθο και αγάπη για το αληθές, απαιτεί γνήσια παιδεία (και όχι τη κατ’ επίφαση παιδεία που προσφέρει η ελληνική πολιτεία).

  Εκκλησία (από το ρήμα εκ-καλώ) σημαίνει τη σύναξη, την συγκρότηση του σώματος ως συνέπεια της πρόσκλησης του Χριστού. Η Εκκλησία είναι η κοινότητα, είναι η συνάθροιση των κεκλημένων από τον Χριστό σε ένα δείπνο, στο δείπνο της ευχαριστίας. Η Εκκλησία δεν είναι ούτε οργάνωση ούτε ίδρυμα παροχής υπηρεσιών. Η Εκκλησία δεν είναι ούτε κτίρια, ούτε γραφεία έκδοσης πιστοποιητικών τελέσεως γάμου και προσδιορισμού επωνύμου τέκνων. Είναι η ενσωμάτωση, το «μπόλιασμα» των μελών(Χριστιανών) στο σώμα του Χριστού, που πραγματοποιείται με το δείπνο της θείας ευχαριστίας. Εκκλησία είναι η συναγωγή «εις έν» των «διασκορπισμένων τέκνων του Θεού» (΄Ιω. ια’ 52).

   Φίλε των 8.59 μμ, από την Εκκλησία κανένας ιερέας δεν σε έδιωξε και κανένας δεν μπορεί να σε διώξει. Μόνο όταν το θελήσεις εσύ θα φύγεις. Πρόσεξε από την Εκκλησία που ανέφερα πιο πάνω και όχι από το ναό που καλώς κλείδωσε ο εφημέριος. Θυμάσαι την παραβολή του ασώτου; Αλληγορική. Λένε πολλοί πως αν δεν υπήρχαν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης, μόνο η συγκεκριμένη παραβολή αρκούσε για να περιγράψει την σχέση Θεού και ανθρώπου. Αν θυμάσαι την παραβολή ο υιός είναι αυτός που εγκαταλείπει τον πατέρα του. Και όταν μετανιωμένος ο άσωτος επιστρέφει για να ξαναζήσει στη αγάπη του πατέρα, αυτός τον δέχεται. Και όχι μόνο τον δέχεται αλλά σφάζει και το καλύτερο μοσχάρι. Ακατανόητο για τα δικά μας μέτρα. Ανοιχτή πρόσκληση όμως από τον Χριστό. Πάντοτε. Περιμένει. Αρκεί να θέλουμε να επιστρέψουμε. Γιατί άσωτοι είμαστε όλοι μας..

   Είπα πιο πάνω, πως καλώς κλείδωσε τον ναό ο εφημέριος. Είναι διαπιστωμένο πως κάθε χρόνο την Μ. Πέμπτη, μετά τη ακολουθία των παθών και ενώ έμενε ανοικτός ο ναός για να ψάλλουν οι γυναίκες μοιρολόγια στον Εσταυρωμένο, κάποιοι προκαλούσαν ζημίες εντός και εκτός του Ναού. Κάποιοι έφηβοι δυστυχώς, δεν μπορούν να χαλιναγωγήσουν τις παρορμητική μανία τους για καταστροφή που ενίοτε μετατρέπεται σε αυτοκαταστροφή. Ο εφημέριος δεν θα κάνει τον χωροφύλακα. Δεν ταιριάζει στο λειτούργημα του. Η πιο συνετή λύση ήταν να κλειδώσει τον ναό μετά τη 1:00πμ. Ορθώς έπραξε. Όσοι θέλουν να μετέχουν στο εκκλησιαστικό γεγονός, γνωρίζουν πότε αυτό συντελείται. Δεν πραγματοποιείται μόνο 2-3 φόρες το χρόνο, πόσο μάλλον μετά τη 1 τα ξημερώματα κάθε Μ. Πέμπτη. Η καταγγελία αυτή για το κλείδωμα του ναού, θυμίζει τον σαματά που γίνεται από κάποιες γυναίκες που ενώ δεν πήγαν για προσκύνημα ούτε σε ένα μοναστήρι εντός ελληνικής επικράτειας, μάχονται σαν ζηλωτές για την κατάργηση του άβατου του Αγίου Όρους.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία..
Καλή ανάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: